Herman Lamers

Essentieel voor mijn werk is het onderzoek naar de functie en betekenis van het beeld in een sociale context. In mijn werk worden abstracte en realistische, poëtische en concrete beeldelementen aan de architectuur en of de ruimte toegevoegd. Daarbij gebruik ik verschillende beeldtalen en concepten, technieken en diverse materialen zoals klei, brons, aluminium, neon, hout, textiel en kunststoffen.

Sinds 1990 zijn de opdrachten van beelden en installaties in de publieke openbare ruimtes belangrijker geworden. Het is een onderzoek naar de betekenis en functie van de permanente aanwezigheid van het beeld in een omgeving. Het beeld voegt aan de ruimte  een nieuwe interpretatie toe en is daardoor een confrontatie met de aanwezige architectonische en functionele identiteit.

Doel van mijn werk is de betrokkenheid van de toeschouwer direct of indirect bij het beeld en de ruimte te activeren. Door het werk een integraal deel van de ruimte te maken wordt de bezoeker onderdeel van die ruimte. De aspecten “tijd” en " de aanwezigheid" zijn belangrijke conceptuele aspecten in mijn werk geworden.