Herman Lamers

Essentieel voor mijn werk is het onderzoek naar de functie en betekenis van het beeld in een gemaakte sociale context. In mijn installaties en opdrachten worden abstracte en realistische, poëtische en concrete beeldelementen aan de architectuur en of de ruimte toegevoegd. Daarbij gebruik ik verschillende beeldtalen en concepten, technieken en diverse materialen zoals klei, brons, aluminium, neon, hout, textiel en kunststoffen.

Sinds 1990 zijn de opdrachten van beelden en installaties in de publieke openbare ruimtes belangrijker geworden. Het is een onderzoek naar de betekenis en functie van de permanente aanwezigheid van het beeld in een omgeving. Het beeld geeft aan de ruimte  nieuwe referenties en is daardoor een confrontatie met de architectonische en functionele kenmerken.

Doel van mijn werk is de betrokkenheid van de toeschouwer direct of indirect bij het beeld en de ruimte te activeren. Door het werk een  integraal deel van de ruimte te maken wordt de bezoeker onderdeel van die ruimte. De aspecten “tijd” en " de aanwezigheid" zijn belangrijke conceptuele aspecten in mijn werk geworden.